Gerard Joling is geboren in 1960 en groeide op in Schagen, Noord-Holland. Hij wilde al op jonge leeftijd de muziek in maar dit lukte niet gelijk. Daarom sloot hij zich aan bij een modellenbureau waarna hij in verschillende muziekvideo’s verscheen. In 1983 had hij zijn eerste grote rol in de video Jack Is Back van Earth and Fire. Een jaar later werd hij gecast als danser in Dolly Dots’ She’s a Liar. Ondertussen maakt hij orkestliederen en wisselt hij zijn modeshows af met deze liedjes. In 1985 begon Gerard Joling zijn carrière vorm te krijgen met zijn deelname aan de Soundmix-show van Henny Huisman. Hij eindigde als derde in de finale met Don McLean’s Crying, wat tot een doorbraak leidde. In hetzelfde jaar bracht hij zijn eerste hit uit, Ticket to the Tropics. Deze wordt opgevolgd door Love is in Your Eyes, dat van goud naar platina gaat en van platina naar dubbel platina! Vanaf dit moment weet iedereen wie Gerard Joling is. Een paar jaar later, in 1987, werd hij de eerste popartiest die zijn eigen wassen beeld kreeg in Madame Tussauds. In 1988 vertegenwoordigde hij Nederland met het nummer Shangri-la op het Eurovisie Songfestival in Dublin, waar hij als negende eindigde.

Een jaar later, in 1989, bracht hij zijn tweede album uit, No More Boleros, dat groot succes kende. Het album verschijnt in 22 landen en blijft wekenlang op nummer 1 staan. Niet alleen in Nederland maar ook in Azië staat het album hoog in de hitlijsten. In 2004 kreeg hij zijn eigen realitysoap Only Joling. Datzelfde jaar gaf hij een uitverkocht concert in Ahoy: Only Joling. Dit is zijn eerste soloconcert. In 2005 vormt Gerard samen met Gordon en René Froger voor het eerst de Toppers. Het oorspronkelijke idee was om dit concert in de Carré te doen, maar de reacties op de formatie waren zo enthousiast dat besloten werd om het in de Johan Cruijff Arena te houden. De Toppers werden een traditie en sindsdien staan ze bijna elk jaar in de Arena. Datzelfde jaar start het programma Joling & Gordon over de vloer waarbij Gerard samen met Gordon een miljoenenpubliek trekt. Deze serie wordt in het najaar van 2013 gevolgd door Geer & Goor: Effe geen cent te makken, Geer & Goor: waarheen, waarvoor? in 2014, Geer & Goor: Zoeken een hobby! in 2016 en Geer & Goor: Stevig Gebouwd in 2017.
In 2007 bracht Gerard het nummer Maak Me Gek uit dat later een van zijn grootste hits wordt. De single bereikte al snel nummer 1 in de Single Top 100. Na Maak Me Gek scoorde hij in mei van datzelfde jaar opnieuw een hit. Dit keer een duet met de drie jaar eerder overleden zanger André Hazes genaamd Blijf Bij Mij. Een week later staat de single op nummer 1 in de Single Top 100, waar hij negen weken blijft staan.

In 2008 komt het album Bloedheet uit, waar de hits 24 Uur Verliefd, Het Is Nog Niet Voorbij en Ik Hou D’r Zo Van op staan. Ook Laat Me Alleen wordt een grote hit.
In 2010 is Gerard al 25 jaar actief in het vak en komt met zijn nieuwe hit: Ik Leef Mijn Droom. Twee jaar later, in 2012, scoorde hij zijn negende nummer 1-hit met Echte Vrienden, een duet met Jan Smit.
Ook werkt de goedlachse zanger regelmatig voor goede doelen als Unicef en de Ronald McDonald Kinderstichting. In 2013 werd hij voor zijn verdiensten benoemd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2014 bracht hij een Nederlandse versie van het nummer Rio uit voor het WK in Brazilië. Het nummer staat wederom hoog in de hitlijsten en werd tijdens het kampioenschap veel in de kroeg gedraaid.

Tijdens het Muziekfeest van het Jaar in 2019 ontvangt Gerard de TrosKompas Oeuvre Award. De jury prijst hem om zijn heldere stem, humor en zelfspot. Dankzij zijn rijke carrière is Gerard Joling niet meer weg te denken uit de Nederlandse showbusiness en is hij een van de meest geboekte artiesten van Nederland. Naast  optredens is Gerard ook regelmatig panellid in de populaire tv-programma’s zoals The Masked Singer en Oh Wat Een Jaar van RTL4.

Entertainment-NL is het exclusieve boekingskantoor van Gerard Joling. Gerard Joling boeken doe je eenvoudig, makkelijk bij Entertainment-NL.